Mangosteen – En frugt du bare MÅ smage

Mangosteen på grøntmarkedet

Mangosteen på grøntmarkedet i Negombo Sri Lanka

Mangosteen “The Queen of Fruits”

Hvis du skal rejse til Sri Lanka, er frugten mangosteen en af de frugter som du bare MÅ smage.
Mangosteen er en sød delikatesse, elsket af både voksne og børn for dens helt vidunderlig smag.

Mangosteen kaldes også for “The Queen of Fruits”, angiveligt fordi den skulle have været den engelske dronning Victoria’s ynglingsfrugt.
På dansk kaldes den for mangostan, og dette navn vil nogle også kende den på i Sri Lanka.
Det hænder også at frugten bare bliver kaldt for mangus.

Mango og mangosteen er to forskellige frugter

I modsætning til hvad man skulle tro, har mangosteen intet at gøre med frugten mango, som man også kan få i Sri Lanka. Den er helt sin egen.

Uden på er mangosteen hård, men man spiser ikke skallen. Indeni gemmer der sig en blød velsmagende frugt, som minder meget om de mandariner vi spiser til jul. Altså det bløde som er tilbage når man har pillet skrællen af en mandarin.
Men smagen er anderledes og svær at beskrive. Nogle sammenligner den med en blandning af ananas, jordbær, vindrue og mandarin.

Hvis du allerede har smagt en mangosteen, er du velkommen til at skrive hvad du synes om den i kommentarfeltet nede under artiklen

Mangosteen kan være lidt svære at få fat på

Mangosteen-træet er omkring 15 år gammelt før det sætter frugter første gang.
Det er et regnskovstræ der kan være svært at få til at trives, og der er derfor ikke mange egentlige mangosteen-plantager. Et mangosteen-træ bliver 10-15 meter højt, i nogle tilfælde kan det blive helt op til 25 meter. Nogle er heldige at have et træ hjemme i haven, hvorfra de plukker frugterne og sælger på markedet.
Af samme årsag kan mangosteen til tider være svære at få fat på, og så man må spørge sig frem, og ikke give op hvis man får at vide det er udenfor sæsonen.

Mangosteen fra Sri Lanka

De bedste mangosteen er dem hvor skallen er hård, men giver lidt efter når man trykker på den.

Hvordan du finder de bedste mangosteen

De bedste mangosteen er dem hvor skallen er hård, men giver lidt efter når man trykker på den. De hårde blade i toppen, skal helst stadig være grønne. Er de blevet brune er det et tegn på at det er noget tid siden frugten er plukket fra træet. Hvis man køber friske mangosteen og opbevarer dem køligt, kan de have en holdbarhed på op til to-tre uger.

Når frugtkødet begynder at skifte farve fra hvidt til gul-brunt er det ved at være tid til at bruge dem til at fodre aber med. Aberne er vilde med mangosteen og åbner dem på et øjeblik.

Sådan åbner du en mangosteen

Frugten har et højt indhold af vitaminer og antioxidanter, men for at komme ind til den lækre kerne skal du først fjerne den tykke skal. Det gør man lettest ved først at fjerne blomsten for oven og derefter ved at trykke med en finger på hver side af frugten til skallen flækker og kan deles.

Velbekommen!

 

Vi vil elske at få din kommentar til denne artikel om Sri Lanka..

Translate »
%d bloggers like this: