Pinnawala Elephant Orphanage

Pinnawala Elephant Orphanage - Elefantbørnehjemmet i Pinnewala

Mælkefodring med kæmpesutteflaske i Pinnawala Elephant Orphanage

Pinnawala Elephant Orphanage

Elefantbørnehjemmet i Pinnawala bliver lokalt kaldet Pinnawala Elephant Orphanage og er det mest kendte elefantbørnehjem i Sri Lanka. I øjeblikket bor der omtrent 80 forældreløse elefantunger i Pinnawala Elephant Orphanage, som mest af alt minder om en zoo eller en dyrepark, hvor en del af dyrene færdes frit.

Intelligente og følsomme dyr

Elefantungerne har det til fælles at de er anbragt på børnehjemmet, fordi de enten er blevet fundet sårede, mishandlede og ude af stand til at klare sig selv eller fordi deres mødre er blevet dræbt eller er omkommet på anden vis.

Det er et gribende syn at se de følsomme og intelligente dyr, som i nogle tilfælde er stærkt traumatiserede af de oplevelser de har fået tidligt i livet. Nogle af elefanterne står og rokker uroligt fra side til side, hvilket er et tegn på at de ikke er mentalt raske. Mens andre tumler rundt og knytter bånd til jævnaldrende legekammerater, og ser ud til at klare sig trods alt.

Elefanter danner nogle meget stærke sociale bånd, og en elefantunge er virkelig tæt knyttet til sin mor og bliver normalt i mange år hos hende før den løsriver sig.

Elefanter har en utrolig god hukommelse og er meget intelligente dyr.

Pinnawala Elephant Orphanage - Elefanter bader i floden Maha Oya

Pinnawala Elephant Orphanage – Elefanter bader i floden Maha Oya

Flodbadet er dagens højdepunkt for alle

To gange om dagen føres alle elefanterne fra børnehjemmet og ned til floden Maha Oya, hvor de bader i det kølige vand. (Se dagsprogrammet nederst på siden)
Det er tydeligt at elefanterne nyder denne stund, hvor der bliver sprøjtet med vand og leget.

Du kan opleve dette skønne syn på helt tæt hold, enten ved selv at gå ned til floden og skrubbe elefanterne på ryggen eller du kan spise frokost på restauranten der ligger med den perfekte udsigt til floden og de badende elefanter.

Hvis du vil have et bord med god udsigt, skal du gå til restauranten og bestille din mad mindst en halv time før elefanternes badetid. Når først de er ankommet, bliver der meget travlt.

Tip! Spis frokost på den nærliggende restaurant og nyd udsigten til de badende elefanter

Elefantbørnehjem med hjælp fra frivillige

Elefantbørnehjemmet blev grundlagt i 1975 af Department of Wildlife Conservation, på en stor kokosplantage tæt ved floden Maha Oya. I 1978, blev børnehjemmet overtaget af the Department of National Zoological Gardens, og i 1982 startede man et avlsprogram i parken.
Den srilankanske elefant er en særlig afart af den asiatiske elefant, som man blandt andet kan møde i Indien, og arten er truet af udrydelse.

Elefantbørnehjemmet drives for offentlige midler og for indtægterne fra de mange besøgende, der hver dag lægger vejen forbi Pinnewala for at klappe de små.

Mahoutter tager sig af elefantungerne med hjælp fra mange frivillige der hvert år kommer fra hele verden for at arbejde i parken.

Man kan blive frivillig, og for en periode arbejde med elefanterne i Pinnewala

Pinnawala Elephant Orphanage vs. Elephant Transit Home i Udawalawe

I modsætning til elefanterne i Elephant Transit Home i Udawalawe, bliver elefantungerne fra elefantbørnehjemmet i Pinnawala ikke opfostret til et liv i naturen. Det er af samme grund også meget forskelligt hvor tæt turister får lov at komme på dyrene i de to elefantbørnehjem.

En bitter sød oplevelse i Pinnewala

I Pinnewala kan man klappe elefanterne og fodre dem med frugt. Ved indgangen kan man købe en såkaldt ‘milk feeding ticket’, som giver besøgende lov til at give kæmpesutteflaske til en elefantbaby.
Det er en bitter sød oplevelse, der på den ene side er stor og vidunderlig, og på den anden side kommerciel og cirkusagtig. Mælkefodringen med kæmpesutteflasken varer kun nogle få sekunder, og så er det næste turists tur. Rundt om flokkes hundredevis af turister, og mahoutterne virker utålmodige og har et ubehageligt fokus på drikkepenge, som de ikke holder sig tilbage fra selv at bede om.
Det kan det være svært at få øje på den hjerteenergi man så inderligt ville ønske alle elefantungerne var omgivet af hver dag.

Elefantungerne fra Pinnewala bliver aldrig genudsat i naturen. De bliver enten boende i parken hele deres liv eller kommer ud i arbejde som eksempelvis tempel elefanter.

Respekt for dyrene i Elephant Transit Home, Udawalawe

Elephant Transit Home i Udawalawe lader det til at der er en større respekt for dyrene, som skal sluses ud i naturen igen når de er klar til det. Turister holdes på afstand så de kan se elefanterne men ikke røre ved dem. Dette er for at undgå at elefanterne bliver for vant til mennesker, for mennesket er beklageligvis elefanternes største fjende i naturen. Og en for stor tillid kan i naturen koste elefanterne livet.

Læs også: Elephant Transit Home – Udawalawe

Elefantbørnehjemmet’s beliggenhed

Elefantbørnehjemmet er beliggende i den lille by Pinnawala, 90 kilometer nordøst for Colombo. Pinnewala by er ikke noget i sig selv, men har vokset sig større pga. af elefantbørnehjemmet’s mange besøgende, og der er nu en del souvenirbutikker, restauranter og guesthouses.
Man kan tage dertil på en endagsudflugt fra Negombo, og mange besøger elefantbørnehjemmet på vejen mod Kandy eller Sigirya

Åbningtid, fodringstid & badetid

08:30 Børnehjemmet åbner for gæster
09:15 Elefantbabyerne får sutteflaske
10-12 Elefanterne bader i floden
13:15 Elefantbabyerne får sutteflaske
14-16 Elefanterne bader i floden
17:00 Elefantbabyerne får sutteflaske
17:30 Parken lukker for nye besøgende
18:00 Børnehjemmet lukker for offentligheden

Entrépris Pinnawala

Indgangsbilletter voksne 2.500 Rs
Indgangsbilletter børn 1.250 Rs
Milk feeding ticket 350 Rs
Billet til at give en elefantunge sutteflaske, købes som tillægsbillet ved indgangen.

Har du været i Pinnawala Elephant Orphanage?

Del gerne dine egne erfaringer under indlægget, hvis du selv har besøgt Pinnawala Elephant Orphanage for nylig.

Vi vil elske at få din kommentar til denne artikel om Sri Lanka..

Translate »
%d bloggers like this: