Ramayana

Ramayana Trail - Rama og hans hustru Sita, i templet Seeta Amman Temple i landsbyen Seetha Eliya, der ligger lidt uden for Nuwara Eliya på vejen mod Ella

Rama og Sita afbilledet uden for hindutemplet Seeta Amman Temple, i udkanten af Nuwara Eliya. Rama er altid afbilledet som en blå mand.

Ramayana er fortællinger fra 400-200 f.kr.

Ramayana er navnet på nogle vigtige og ældgamle hinduistiske fortællinger fra 400-200 f.kr. Teksterne er skrevet på hinduismens hellige sprog sanskrit, og består af 24.000 dobbeltvers fordelt på syv bøger. Figurerne i Ramayana fremviser forskellige idealer for hvordan ærbare mænd og kvinder bør opføre sig.

I Ramayana fortælles om den heltemodige prins Rama, fra Ayodhya i det nordlige Indien.
Rama giftede sig med den smukke Sita, efter at have vundet hendes hånd i en dyst om styrke. Men kun kort tid efter brylluppet bliver prins Rama tvunget til at forlade Ayodhya, for at leve 14 år i eksil på øen Lanka. Sita, Rama’s bror Lakshman og aben Hanuman, følger frivilligt Rama i eksil.

På Lanka får øens konge, Ravana*, med list bortført Sita fra hendes mand og forsøger at vinde hendes gunst, men hun afviser hans tilnærmelser.
Efter mange trængsler, befries hun af Hanuman, Lakshman og Rama.

* Lanka’s kong Ravana er også kendt som dæmonkongen, der beskrives som en forfærdelig kæmpe med ti hoveder og tyve arme

Seetha Amman Temple i landsbyen Seetha Eliya, siges at markere et andet af de steder i Ramayana, hvor dæmonkongen Ravana holdt Sita fanget. Her bad hun hver eneste dag for at Rame ville finde og befri hende fra fangenskabet hos kongen. Et aftryk på klippen, siges at være et fodaftryk, afsat af Ravana's elefant.

Seetha Amman Temple markerer et af de steder i Ramayana, hvor Ravana holdt Sita fanget.

Historiske steder i Sri Lanka

Ravana Ella Fall har fået sit navn efter dæmonkongen, og Ravana Ella Cave siges at være ét af de steder hvor han holdt Sita skjult for Rama.
Ifølge legenden blev Rama’s ven og tro tjener, aben Hanuman, sendt ud for at finde Sita. Hanuman klatrede op ad Ella Rock og fandt Sita siddende i grotten.

Et andet sted der også forbindes med Ramayana, er det sted hvor hindutemplet Seeta Amman Temple, er bygget. Det markerer det andet sted hvor dæmonkongen også har holdt Sita fanget. Her bad hun hver eneste dag for at Rama ville finde hende og befri hende fra fangenskabet hos kongen. Et rundt aftryk på klippen, siges at være et fodaftryk afsat af Ravana’s elefant.

Templet ligger ud til vejen i landsbyen Seeta Eliya, meget tæt på den botaniske have Hakgala.
Man passerer det på vejen ud af Nuwara Eliya i retning mod Ella.

Ramayana Trail

Der diskuteres til stadighed om hvorvidt Ramayana er en opdigtet historie eller om den har bund i virkelige hændelser.

Mange fastholder at historien virkelig har fundet sted. Og derfor tilbyder nogle rejseselskaber rundrejser i Sri Lanka, bygget op over alle de steder i landet, der forbindes med de gamle skrifter. Disse rundrejser kaldes ‘Ramayana Trail’.


Hvis du har lyst til at se Ramayana som tegnefilm, kan den ses her.

[Indlægget indeholder IKKE affiliate links]

Vi vil elske at få din kommentar til denne artikel om Sri Lanka..

Translate »
%d bloggers like this: