Tsunamien i 2004

Resterne af et hus ved kysten i Hikkaduwa, raseret af tsunamien i 2004

Resterne af et hus ved kysten i Hikkaduwa, raseret af tsunamien i 2004

Tsunamien i 2004

ALLE i Sri Lanka kan huske hvor de var henne om morgenen d. 26. december 2004, den morgen hvor to store kæmpe bølger, udløst af et undersøisk jordskælv i Det Indiske Ocean, skyllede ind over kystlinien og spredte død, rædsel og ødelæggelse. Med en bølgehøjde på op til 10 meter, ramte de Sri Lanka’s sydlige kyst omkring kl. 09:20 lokal tid.

En af historiens største naturkatastrofer

Katastrofen viste sig at blive en af historiens største naturkatastrofer hvad angår menneskeliv. Mere end 225.000 mennesker omkom den dag, med tab fordelt på elleve lande.
Hårdest ramt blev Thailand, Indonesien, Indien, og Sri Lanka.

Omkring 70 % af Sri Lanka’s kyster blev ramt af tsunamien, men særlig de øst-, syd- og sydvestvendte kyster. Og mange steder kan man stadig se ruinerne af huse der blev ødelagt af bølgerne.

Mindesmærke for Queen of the Sea-togulykken i Telwatta, hvor tsunamien tog mellem 1.700 og 2.000 menneskeliv

Queen of the Sea, Tsunami Memorial for togulykken i Telwatta, Sri Lanka 2004

Queen of the Sea togulykken

Samme morgen kørte et tog, kendt under navnet Queen of the Sea, fra Colombo mod Galle. Toget var stopfyldt med rejsende der skulle på ferie på sydkysten. Da det nåede Telwatta, blev det ramt af tsunamien.
Den første bølge der ramte toget gjorde ikke nogen stor skade, men 10 minutter senere kom den anden bølge og væltede toget rundt. Et sted mellem 1.700 og 2.000 personer omkom i den værste jernbaneulykke nogensinde.

Det præcise antal passagere er et skøn baseret på en opgørelse af 1.500 solgte togbilletter på Colombo Fort togstation, plus en forventning om at yderligere tohundrede blinde passagerer har været sprunget på toget undervejs uden at have købt togbilletter. Dertil kommer et ukendt antal mennesker fra landsbyen Telwatta, der har prøvet at undslippe bølgerne ved at kravle op på toget, som har blokeret deres flugtvej.

I dag står der er mindesvæg med beretningen om ulykken udskåret i træ.
Er man følsom over for energi, er det tydeligt at mærke den forvirring og uro der sidder som et energetisk fodaftryk på stedet.

Mindesmærke står tæt ved vejkanten i Telwatta, 5 km nord for Hikkaduwa

Mange steder ser man stadig ruiner efter tsunamien i 2004

Mange steder ser man stadig ruiner efter tsunamien i 2004

Lokalbefolkningens egne fortællinger

Taler man med kystbyernes lokalbefolkning, vil mange af dem gerne fortælle om deres traumatiske oplevelser.
Nogle fortæller om hvordan deres familie og venner blev udslettet, mens de selv var bortrejst eller på anden måde slap nådigt. Andre om hvordan uvidende mennesker gik ud på havbunden for at finde fisk, på det tidspunkt hvor vandet havde trukket sig tilbage. Og andre igen, om alle de mennesker der i dag har svært ved at sove om natten, og om de der mener at det var havgudernes hævn for de “syndige udskejelser” som udviklingen i turistbyerne har bragt med sig. Historierne er mange..

Buddha tsunami memorial Hikkaduwa

Den 18 m høje Buddha statue der nu vogter over kystlinien lidt nord for Hikkaduwa

18 m høj Buddha statue

Med hjælp fra Japanske midler rejste man to år efter tsunamien den 18 m høje Buddha statue, der nu står og vogter over kystlinien lidt nord for Hikkaduwa og beskytter indbyggerne imod en ny katastrofe fra havet. Samt endnu en mindesvæg for tsunamien i 2004, denne med en tak til Japanerne for deres økonomiske støtte til genopbyggelsen.

Tsunami 2004 Memorial Sri Lanka Hikkaduwa

Endnu en mindesvæg for tsunamien i 2004, denne med en tak til Japanerne for deres økonomiske støtte

Læs også en førstehåndsberetning (på engelsk) fra den dag tsunamien ramte Unawatuna

Vi vil elske at få din kommentar til denne artikel om Sri Lanka..

Translate »